Suuria vuorikiipeilijöitä

Reinhold Messner syntyi 17. syyskuuta vuonna 1944 Brixenissä, Italiassa. Hän tuli tunnetuksi siitä, että oli valloittanut Mount Everestin vuonna 1978 käyttämättä ollenkaan lisähappea. Hän on myös ensimmäinen ihminen maailmassa, joka on ylittänyt kaikki 14 8000 metrin korkeaa vuorta. Reinhold Messner on myös perustanut useita vuoristoja käsitteleviä museoita. Myös Mountain Foundation -säätiö on hänen perustama. Hän on myös toiminut poliitikkona.

Suuria vuorikiipeilijöitä

Edmunt Percival Hillary

Sir Edmund Percival Hillary oli ensimmäinen Mount Everstin huipulle kiivennyt ihminen. Hän syntyi Aucklandissa, Uudessa Seelannissa 20 heinäkuuta 1919 ja aloitti kiipeilyn jo teini-ikäisenä. Jo vuonna 1939 hän valloitti Seelannin Mount Ollivierin huipun. Toisessa maailmansodassa hänen tehtävänsä oli toimia ilmavoimien navigaattorina. Sodan jälkeen, vuonna 1951 hän liittyi retkikuntaan, jonka tarkoituksena oli valloittaa Mount Everest. Retki epäonnistui, ja vuonna 1953 hän liittyi uudestaan brittiläiseen retkikuntaan. 29 toukokuuta hän valloitti Mount Everestin yhdessä kumppaninsa Tenzing Norgayn kanssa ensimmäisenä ihmisenä maailmassa. Myöhemmin hän valloitti myös 10 muuta Himalajan vuorta sekä matkusti Etelä-navalle. Hillarysta tuli useiden kunniaosoitusten kohde. Nepalin hallitus antoi hänelle Mount Everestin valloituksen 50-vuotispäivän kunniaksi kunniakansalaisuuden. Hillary oli ensimmäinen ulkomaalainen, joka oli saanut tällaisen kansalaisuuden. Sir Edmund Hillary kuoli 11. tammikuuta 2008 syntymäkaupungissaan Aucklandissa.

Tenzing Norgay

Hän syntyi 15 toukokuuta 1914 ja kuoli 9. toukokuuta 1986. Hänet Tenzing Norgay oli šerba-kansaan kuuluva nepalilainen vuorikiipeilijä. tunnetaan siitä, että hän kiipesi Sir Edmund Hillaryn kanssa ensimmäisenä ihmisenä maailmassa Mount Everestille vuonna 1953.  Norgayta on pidetty kokeneena ammattikiipeilijänä, ja yleisesti ollaan sitä mieltä, että Mount Everstin valloitus on onnistunut hänen ansiostaan.

Tenzing Norgay

Georgy Mallory

Georgy Herbert Leigh Mallory (18.6.1886 – 8.6.1924) oli brittiläinen vuorikiipeilijä. Hän syntyi Britanniassa, Chehiressä, opiskeli yliopistossa ensin matematiikkaa ja sitten historiaa, ja valmistui opettajaksi. Hän oli kuitenkin kiinnostunut kiipeilystä jo nuorena ja teki ensimmäisen retkensä jo vuonna 1904. Vuonna 1921 hän irtisanoutui opettajan virasta voidakseen lähteä mukaan valloittamaan Mount Everestiä, mutta retki epäonnistui. Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1924, retki järjestettiin uudelleen ja George lähti mukaan. Paluumatkalla hän putosi 8 160 metrin korkeudesta ja sai vakavan päävamman, joka johti kuolemaan. Hänen ruumiinsa oli löydetty vuonna 1999, 75 vuoden kuluttua valloituksesta. On epäselvää, saavuttiko hän Mount Everestin huipun ennen kuolemaansa.

Peter Aufschnaiter

Peter Aufschnaiter syntyi 2. marraskuuta vuonna 1899 Kitzbühelissa, Itävallassa. Hän kävi lukion ja opiskeli maataloutta, mutta oli kiinnostunut myös vuorikiipeilystä. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen hän liittyi retkikuntaan, jonka päämääränä oli saavuttaa Intian korkeimman huipun, Kangchenjungan. Vuonna 1939 hän liittyi retkikuntaan, joka matkusti Intian Nanga Pardat -vuorelle. Toinen maailmansota oli kuitenkin alkamassa ja retki keskeytyi, kun siirtomaaviranomaiset pidättivät retkueen. Aufschnaiter lähetettiin vankileirille, josta hän pakeni vuonna 1944 Tiibetiin. Tiibetissä asuessaan hän työskenteli kartografina ja maantieteilijänä. 7 vuoden jälkeen hän muutti Nepaliin, jossa hän toimi kartografina muun muassa Intian armeijassa. Nepalissa hän toimi myös maatalousasiantuntijana hyödyntäen opintojaan. Aufschnaiter palasi myöhemmin Itävaltaan ja kuoli Innsbruckessa vuonna 1979.

Hermann Buhl

 Hermann Buhl syntyi 21. syyskuuta 1924 ja oli ensimmäinen kiipeilijä, joka valloitti Intiassa sijaitsevan Nanga Parbatin huipun ja Pakistanissa Karakoumilla sijaitsevan Broad Peackin huipun. Hänestä ei tiedetä kovin paljon.  On todennäköistä, että hän putosi ja kuoli yrittäessään valloittaa Chogolisan huippua Karakoumin alueella, kun he kiipesivät sinne Kurt Diembergerin kanssa 27.6 vuonna 1957.