Sisäkiipeilyä Suomessa

Kiipeilyä on Suomessa harrastettu jo 1950-luvulta asti. Vielä 1990-luvulle asti lajin suosio oli pientä, mutta sisäseinien rakentamisen myötä se alkoi vetää enemmän harrastajia puoleensa.

Nykyään sisäkiipeilyyn tarkoitettuja halleja ja seiniä löytyy ympäri Suomea, mutta eniten keskittymiä on suurissa kaupungeissa. Halleja ja seiniä on joko seurojen ylläpitäminä tai kaupallisina. Seurojen ylläpitämät seinät on tarkoitettu seurojen jäsenille, kun taas kaupalliset ovat avoinna kaikille.Varuste.net antaa sivuillaan yleisen kuvan kiipeilystä ja siihen tarvittavista välineistä. Boulderoinnissa kiipeilyvälineet ovat minimissään, mutta otetta helpottaa muun muassa kiipeilyhanskat ja -kengät. Myös oikeanlainen, ihonmyötäinen vaatetus on isona osana kiipeilyn sujuvuutta. Monissa kiipeilyhalleissa välineistöä on mahdollista vuokrata, tai ne kuuluvat kiipeilytunnin hintaan. Omia valjaita tai köysiä ei sisäkiipeilyssä tarvita.Bouldertehdas sijaitsee Turun Itäharjulla, ja kiipeilyseinien lisäksi tehtaalla on toiminnassa kahvila ja kiipeilyvälinekauppa. Bouldertehtaalle voi varata myös ryhmätunteja, esimerkiksi työpaikan työhyvinvointipäiviä tai polttariporukoita varten. Tehtaalla voi aloittaa kiipeilyharrastuksen esimerkiksi boulderoinnin 5-viikkoisella starttikurssilla, joka järjestetään jos vähintään kuusi ilmoittautuu osallistuvansa. Klonduke Wall Ry sijaitsee Vantaan Koivukylässä, ja on tarjonnut tilojaan kiipeilyintoilijoille vuodesta 2005. Klonduke on Vantaan ainoa kiipeilyhalli, ja tiloihin kuuluu boulder- ja köysikiipeilyseinien lisäksi kuntosali, kerhohuone, keittiö ja pukuhuone. Köysikiipeilyseinä on tarkoitettu lapsille ja aloittelijoille, mutta boulder-seinältä löytyy reittejä niin aloittelijoille kuin kokeneemmille kiipeilijöille. Hallilla on myös mahdollista järjestää esimerkiksi syntymäpäiväjuhlia lapsille. Klonduke Wall Ry on yksi Suomen Kiipeilyliiton jäsenistä, ja jokainen kiipeilijä saa tämän kautta OP Sporttiturva -vakuutuksen. Helsingin Kiipeilykeskus tarjoaa monenlaisia kursseja alkeiskursseista ensiapukoulutukseen, ja se on auki joka päivä. Kiipeilyä on mahdollista kokeilla itsevarmistavilla laitteilla, jos alkeiskurssin varaus ei vielä tunnu luontevalta. Alle 18-vuotiaille kiipeilykokeily on 10 €, ja aikuisille 20 €, eikä kokeiluun tarvitse ajanvarausta. Myös isommille ryhmille on mahdollista tehdä varauksia kiipeilykokeiluja, työhyvinvointipäiviä, koululaisten liikuntapäiviä tai esimerkiksi polttarijuhlia varten.KiipeilyAreenan tiloja sijaitsee Salmisaaressa ja Kalasatamassa pääkaupunkiseudulla. Areenoilla on mahdollista harrastaa köysikiipeilyä, boulderointia tai kiipeillä itsevarmistavilla laitteilla. Myös näissä tiloissa on mahdollisuudet joko ryhmäkiipeilytilaisuuksiin, kiipeilykursseihin ja -valmennuksiin, tai yksittäisiin kiipeilykokeiluihin. KiipeilyAreenan kanssa yhteistyössä on Suomen suurin kiipeilyseura, Kiipeilyurheilijat ry, joka on perustettu vuonna 2010. Kiipeilyurheilijoiden toiminta painottuu pääkaupunkiseudulle, ja jäseniä seuralla tällä hetkellä on noin 1350. Seura ja sen jäsenet kuuluvat myös Suomen Kiipeilyliittoon, joka tarjoaa kaikille jäsenilleen OP:n kiipeilyvakuutuksen.

Kiipeilyliiton kannattelemana

Suomen Kiipeilyliitto ry. aloitti toimintansa vuonna 1995, ja se toimii yli 20 suomalaisen kiipeilyseuran kattojärjestönä. Ennen Kiipeilyliittoa Suomen kiipeilytoimintaa kehitti Suomen Alppikerho, joka perustettiin vuonna 1962. Alppikerhon perustajiin kuului muun muassa Matti Jokinen, jota pidetään suomalaisen vuorikiipeilyn isänä Sveitsin Matterhornin kiipeämisen myötä.

Kiipeilyliiton kannattelemana

Kiipeilyliitto on itse jäsenenä Suomen Liikunta ja Urheilu ry:ssä (SLU), Kansainvälisessä kiipeilyfederaatiossa (UIAA) ja kilpakiipeilyn kansainvälisessä kattojärjestössä (IFSC). Kiipeilyliitto ei itse järjestä kiipeilyn peruskursseja, mutta ohjaajien ja kouluttajien on mahdollista kouluttautua Kiipeilyliiton alaisuudessa. Kiipeilyliitto on julkaissut myös kiipeilyyn liittyviä kirjoja: Jorma Käyhkön kirjoittamat Suomen kalliokiipeilyoppaan ja Harjoittelu ja valmennuksen, sekä Jari Kosken ja Rauno Arasolan kirjoittaman Seinäkiipeilyn. Kiipeilyliiton, lyhemmin SKIL:n arvoja ovat liikunnan eettisyys ja urheilun reilu peli, sekä sukupuolten välinen tasa-arvo. Kiipeilyliiton tavoitteina on valvoa jäsentensä etuja, kehittää kiipeilyn ja sen koulutuksen toimintaa, sekä hoitaa kansainvälisiä yhteyksiä. SKIL haluaa edistää suomalaisten mahdollisuuksia harrastaa kiipeilyä, ja että jokainen harrastaja saa laadukasta ja ammattimaista koulutusta