Sisäkiipeilyä maailmalla

Luonto tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia kiipeilyyn, mutta myös sisäkiipeily on kasvattanut mahdollisuuksiaan, ja sen myötä suosiotaan. Sisätiloissa voi harrastaa muun muassa boulderointia ja köysikiipeilyä.

Boulderoinnissa kiipeilijä kiipeää matalaa seinämää minimaalisin varustein, alapuolelle sijoitetun patjan olevan ainoana turvavarusteena. Kiipeilyn ja boulderoinnin on todettu olevan yksi parhaista tavoista treenata koko vartaloa. Kiipeillessä käytetään monipuolisesti vartalon eri lihaksia, sillä se vaatii paljon tasapainottelua ja itsensä ylös tai eteen päin viemistä. Yhtä seinää voi kiivetä lukuisilla eri tavoilla, eri reittejä pitkin, mikä aktivoi joka kerralla uusia lihaksia, eri tavoin. Haastavassa kiipeilyssä voi palaa kaloreita jopa yhtä paljon kuin kardiovaskulaarista liikuntaa harrastaessa, kuten esimerkiksi spinningissä. WICS, eli World Indoor Clombing Summit on kiipeilyteemainen tapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018 Sofiassa, Bulgariassa. Myös seuraavan vuoden tapahtuma järjestetään Sofiassa, kesäkuun 19–21 päivinä. Tapahtuman tavoitteena on yhdistää kiipeilijöitä ympäri maailmaa, kehittää sisäkiipeilyn mahdollisuuksia ja tulevaisuuden näkymiä. Tapahtuma koostuu konferenssista ja pienestä näyttelyalueesta, jossa kiipeily-yrittäjät saavat mahdollisuuden voivat verkostoitua ja hankkia uusia kontakteja. Tapahtumassa on puheita, näytteilleasettajia ja mahdollisuuksia mainostaa omia kiipeily-yrityksiään. Tulevan tapahtuman puheet käsittelevät muun muassa kiipeilyn tulevaisuutta ja trendejä, rahoituksen mahdollisuuksia, sekä kuinka perustaa oma kiipeilyhalli.

Indoor Climbing-sivusto listaa sisäkiipeilysaleja ympäri maailmaa maakohtaisesti lajiteltuna. Lisäksi sivustolta löytyy käytännön ohjeita kiipeilytekniikoihin ja -varusteisiin, sekä kiipeilyseinän rakentamiseen. Sivuston kautta löytää erilaisia harjoittelu- ja ruokaohjelmia, sekä kiipeilijälle hyödyllisiä liikkeitä ja venytyksiä. Sivustolla käsitellään myös, miten henkinen puoli vaikuttaa urheiluun, mitä vaaroja on liiallisella treenaamisella ja miten lihakset toimivat.

Tavoitteena olympialaiset

Boulderointi on kasvattanut suosiotaan maailmalla huimasti viime vuosina. Koska vuoden 2020 Olympialaisiin on suunniteltu uudeksi lajiksi urheilukiipeilyä, suosion odotetaan vain kasvavan lisää. Maailman parhaita boulderointi-kiipeilyseiniä on listattu löytyvän niin Iso-Britannian Sheffieldistä (Climbing Works), Yhdysvaltojen Coloradosta (The Spot) ja Texasista (Austin Bouldering Project), Australian Sydneystä (9 Degrees), Skotlannista (Edinburgh International Climbing Arena), Kanadan Vancouverista (The Hive), Saksan Münchenista (Boulderwelt) ja Berliinistä (Boulderklub Kreuzberg), Espanjan Barcelonasta (Sharma Climbing), sekä Uudesta Seelannista (Extreme Edge Climbing Wall). Vuoden 2020 kesäolympialaiset järjestetään Tokiossa, Japanissa. Urheilukiipeilyssä on ennen kilpailtu muun muassa vuoden 2018 nuorten olympialaisissa, Argentiinassa. Tulevissa olympialaisissa miehet ja naiset kilpailevat kiipeilyssä erikseen, ja kilpailupaikkoja on yhteensä 40. Molempiin sarjoihin yksi kilpailija on automaattisesti järjestäjämaasta, eli tässä tapauksessa Tokiosta. Lajia arvostellaan kolmin eri perustein: nopeus, boulderointi ja korkeus. Nopeudesta kilpaillessa kaksi kilpailijaa kiipeää vastakkain 15-metristä seinää valmista reittiä myötäillen. Boulderoinnissa kilpailijat läpäisevät mahdollisimman useita reittejä 4-metrisellä seinällä. Korkeutta mitataan myös 15-metrisen seinän avulla, kun kilpailijat kiipeävät mahdollisimman korkealle valmiiksi asetetun ajan puitteissa. Kilpailijat näkevät kiipeilyseinän vasta muutamaa minuuttia ennen omaa suoritustaan, etteivät he saisi apuja muiden kilpailijoiden tekniikoista tai reiteistä. Jokaiselle kilpailijalle lasketaan yhteistulos näistä kolmesta eri kilpailusta.

Tavoitteena olympialaiset

International Federation of Sport Climbing, tai lyhemmin IFSC järjestää vuosittain Climbing World Championships, eli urheilukiipeilyn maailmanmestaruuskisat. Kisoissa on käytössä samat arviointiperusteet kuin tulevissa olympialaisissa. Ensimmäiset maailmanmestaruuskisat järjestettiin vuonna 1991 Frankfurtissa, Saksassa, ja viimeisimmät vuoden 2018 kisat järjestettiin Innsbruckissa, Itävallassa. Seuraavat, vuoden 2019 kisat järjestetään tulevien olympialaisten tavoin Japanissa, mutta Tokion sijasta Hachiojin kaupungissa. Suurin osa kiipeilystä on kuitenkin harrastuspainotteista, ja maailmanluokan kisoihin pääsevät kilpailemaan vain omistautuneimmat ja parhaimmat kiipeilijät. Jokainen kiipeilijä omaa omat tavoitteensa, oli se sitten uuden kiipeilyseinän valloittaminen, tai palkintopalli olympialaisissa.