Seitsemän maailman huippua osa 2

Vuorien valloittaminen on innostanut ihmisiä jo kauan. Tekniikoiden ja varusteiden kehittymisen myötä on haluttu ja voitu kiivetä yhä korkeammalle. Kuitenkin jo 1956, tunnettu vuorikiipeilijä William D. Hackett oli valloittanut viiden mantereen korkeimmat huiput. Hän kiipesi Denalille, Aconcaqualle, Kilimanjarolle, Kosciuszkolle ja Mont Blancille vuosien 1947-1956 välisenä aikana. Tuolloin Mont Blanc miellettiin Euroopan korkeimmaksi vuoreksi. Hacketilla oli kiikarissa myös nousta Mount Vinsonille ja Everestille, mutta lukuisten vastoinkäymisten takia, hänen saavutuksekseen jäi nämä viisi vuorta.

1970 Japanilainen kiipeilijä, Naomi Uemura oli ensimmäinen joka kiipesi viidelle huipulle joista yksi oli Mount Everest. Ensimmäisen yksin suoritetun retkensä jälkeen Pohjois navalle, hän suunnitteli kiipeävänsä yksin Mount Vinsonille, mutta harjoitellessaan tälle matkalle Denalilla, hän katosi lumimyrskyyn vuonna 1984.

Italialainen Reinhold Messner kiipesi vuosien 1971-1986 aikana kaikki seitsemän korkeinta huippua seitsemällä mantereella. Tuolloin hän oli viides henkilö joka oli suorittanut Seitsemän Huipun listan. Hän oli myös ensimmäinen, joka saavutti nämä huiput ilman lisähappea. 1985 amatöörikiipeilijä ja liikemies Richard Bass oli kuitenkin ensimmäinen joka valloitti kaikki seitsemän korkeinta huippua. Hän kiipesi vuoden 1983 aikana jo kuudelle huipulle.

Kaikki nousut Everestiä lukuunottamatta, hän teki yhdessä kumppaninsa Frank Wellsin ja vuoristo-oppaiden kanssa. Everest kuitenkin osoittautui haastavimmaksi kaikista huipuista, kuten olettaa voikin. Everestille hän kiipesi amerikkalaisen ammattikiipeilijän, David Breashearsin kanssa vuonna 1985. Bass kirjoitti kirjan yhteistyönä vuorien valloittamisesta nimeltään ‘Seven Summits’. Samana vuonna amerikalainen Gerry Roach oli toinen henkilö joka oli valloittanut kaikki seitsemän huippua.

Erilaisia ja erikoisia ennätyksiä

Kanadalainen kiipeilijä Patrick Morrow oli ensimmäinen joka kiipesi seitsemän huippua sekä Bassin että Messnerin listan mukaan. 1990, Rob Hall ja Gary Ball olivat ensimmäiset kaverukset jotka kolusivat kaikki huiput vain seitsemässä kuukaudessa. Viimeinen huippu oli Mount Vinson, jonka he saavuttivat vain tunteja ennen aikamäärän umpeutumista.

Vuonna 1992 Junko Tabeista tuli ensimmäinen nainen joka valloitti seitsemän huippua, ja heti perään amerikkalainen Mary Lefever pääsi tähän harvojen ja valittujen kerhoon. Samalla Mary oli vanhin nainen joka oli koskaan päässyt Everestin huipulle. Hän oli tuolloin 47 vuotias.

Yasuko Nambasta tuli kuuluisa kotimaassaan Japanissa, ollessaan toinen japanilainen nainen joka oli saavuttanut kaikki seitsemän huippua, Everest mukaan lukien. Hänen kohtalokseen tuli kuitenkin menehtyä myrskyssä laskeutuessaan Everestiltä. Nuorin koskaan seitsemälle huipulle kiivennyt nainen oli Samantha Larson, joka oli viimeiselle huipulle saapuessaan vain 18 vuoden ikäinen.

Amerikkalainen Jordan Romero on nuorin koskaan tämän haasteen suorittanut henkilö. Hän päätti valloituksensa Mount Vinsonille 15:en vuoden ikäisenä. Intialainen kiipeilijä Malli Mastan Babu sai nimensä Quinnesin ennätysten kirjaan suorittamalla seitsemän huippua 172:ssa päivässä. Espanjalainen kiipeilijä Carlos Soria Fontan viimeisteli haasteen kiipeämällä Kilimanjarolle 71:en vuoden ikäisenä vuonna 2010. Hän aloitti Seitsemän Huipun haasteen vuonna 1968, joten samalla myös pisin aikaväli jossa haaste on suoritettu.

Vuonna 2013 kanadalainen Werner Berger oli vanhin henkilö joka on saavuttanut kaikki huiput, hän oli tuolloin 76 vuotias. Samana vuonna Cheryl ja Nikki Bart olivat ensimmäinen äiti-tytär pari joka on suorittanut haasteen. 2014 Tashi ja Nungshi Malik olivat ensimmäinen sisarpari (kaksoset) jotka saavuttivat kaikki huiput. 2016 Colin O’Brady rikkoi nopeusennätyksen suorittamalla Bassin ja Messnerin listan 131:ssä päivässä.

Seitsemän Huipun komeaan suorittajalistaan kuuluu myös suomalaista osaamista. Atte Miettinen oli ensimmäinen suomalainen joka suoritti tämän kiipeilijöiden mestarihaasteen 22.6 vuonna 2012