Ruotsalaiset vuoret

Ruotsalaiset vuoret

Ruotsi on osa pohjoismaita ja Skandinaviaa. Suomea ja Ruotsia yhdistävät monet asiat, kuten yhteinen raja, Lappi ja tietysti virallinen kielikin osittain. Ruotsin luonto on hyvin samanlainen, kuin Suomenkin ja meiltä löytyy yhtäläisyyksiä runsaasti. Myös Ruotsissa on paljon vuoria ja tuntureita, joista kerromme tässä lisää.

Erityisesti pohjoisessa Ruotsissa on paljon vuoria ja maaston vaihtelevuutta, samalla lailla kuin Suomessakin. Monet vuoristoalueet jakautuvat osittain myös Norjan alueelle, minkä kanssa Ruotsilla on pitkä, lähes koko valtion mittainen raja. Käytännössä lähes koko tämä valtioiden rajaa pitkin kulkeva matka on vuoristoa.

Ruotsin vuorilla voi harrastaa useita eri urheilulajeja, kuten hiihtoa ja laskettelua, sekä tietysti vaellusta. Lisäksi vuoret tarjoavat mielenkiintoista ympäristöä vaikkapa maastopyöräilylle ja miksei mönkijöilläkin ajamiseen. Korkeimmillaan Ruotsin vuoret nousevat yli 2000 metriin.

Korkeimmat vuoret

Ruotsin korkeimmat vuoret ovat kaikki lähes samalla korkeudella, noin 100 metrin korkeuserolla. Yhteensä yli 2000 metrin korkeudessa on 12 vuorta. Näistä tunnetuin ja myös korkein, 2104 metrin korkeudessa, on nimeltään Kebnekaise. Sen eteläinen osa on korkeampi, kuin pohjoinen. Pohjoinen osa, Nordtoppen, on kuitenkin 2097 metrin korkeudessa.

Kebnekaisessa järjestetään vuosittain maailmallakin tunnettu haastava hiihtokilpailu, johon osallistuvat rohkeimmat ja hieman ehkä hullut hiihtäjät, jotka haluavat laittaa itsensä koville. Kebnekaisen ympäristö on todella kaunis ja upea, mikä selittää sen, miksi sinne matkustetaan kaikkialta maailmasta.

Sarektjåkkå on listalla seuraavana ja se nousee 2089 metriin. Se ei tosiaan jää Kebnekaisesta kauas ja tarjoaa vähintäänkin yhtä upeita, sekä mielenkiintoisia paikkoja tutkittavaksi ja nähtäväksi. Sen lähellä sijaitsee kaunis luonnonpuisto Stora Sjöfallet.

Korkeimmat vuoret

Näiden lisäksi Ruotsissa on paljon muutakin nähtävää ja katsottavaa. Vuorille pääsee tietysti paikoittain autolla, eli pääsee ajamaan mahtavia vuoristoreittejä. Näillä reiteillä kannattaa ajaa varovasti, sillä ne ovat usein kapeita ja vaikka siellä ei kovinkaan paljon liikennettä yleensä ole, saattaa vastaantulija silti yllättää.

Vuorilla on myös pieniä kyliä ja kaupunkeja, jotka kutsuvat käymään. Voit löytää niistä mahtavia majapaikkoja ja kyläkauppoja, joita ei löydä mistään muualta. Karuissa ja kovissa oloissa elävät paikalliset ovat hyvin ystävällisiä, sekä kertovat varmasti mielellään oman kylänsä historiasta.

Vuorilla pääsee tietysti telttailemaan, mutta monilta eri rinteiltä ja laaksoista löytyy upeita ja ainutlaatuisia majapaikkoja, joita kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Onneksi nykyisin majapaikkoja voi helposti löytää erilaisten varaussovellusten kautta, joissa näkee myös ihmisten kokemuksia, niin voi löytää itselleen sopivan.

Ruotsiin voi lähteä auton lisäksi reissuun vaikkapa moottoripyörillä, mikä onkin monella suomalaisella yksi suosikkireissuista. Norjan lisäksi Ruotsi tarjoaa upeita maisemia ja reittejä, joita ei tosiaan helpolla maailmalta löydä. Jotkut sanovat, että pohjoismaiden maisemat voittavat jopa Alppien näkymät. Kukin tyylillään, sanotaanko näin!

Luonto onkin melko samanlaista Ruotsin vuoristoissa, kuin Suomen tuntureissakin, mutta se on silti meille suomalaisillekin näkemisen arvoinen. Vuoristoalueet ovat aina kauniita, jollain tavalla henkeäsalpaavia ja hieman uhkaaviakin. Tämä on varmasti yksi niistä syistä, miksi vuoristoilla harrastetaankin kaikenlaisia extreme-lajeja.

Pääset tutustumaan Ruotsin vuoristoon omalla ajoneuvolla, junalla tietyille alueille ja tietysti lentämällä johonkin esimerkiksi hieman pohjoisempaan kohteeseen. Suomesta ei välttämättä pääse suoraan pienemmille kentille, mutta voit tutustua esimerkiksi sisämaan lentoihin.

Matkustaessasi ja vieraillessasi Ruotsin vuoristoissa kannattaa muistaa, että kaikkialla ei välttämättä voi maksaa kortilla, eli on mahdollista, että vain käteinen kelpaa. Kokeneet matkailijat tietysti osaavatkin ennakoida tämän. Ei muuta, kuin Ruotsin kruunuja mukaan ja tutustumaan upeisiin Ruotsin vuoriin ja vuoristoalueisiin.