Opi kiipeilemään

Jylhä luonto ja vuoret ovat kautta aikojen kiinnostaneet ja houkutelleet ihmisiä. Alkujaan kulkumuodoksi syntynyt kiipeily onkin nykyään suosittu liikuntalaji, joka kasvaa jatkuvasti. Osa suomalaisista kouluista ottaa nykyään myös liikunnan opetussuunnitelmaan mukaan kiipeilyhallivierailun. Kiipeilyä vai harrastaa monella eri tasolla, aina ajanviettoon pohjautuvasta harrastamisesta kovaan kilpatasoon saakka.

Opi kiipeilemään

Lajin suosion suureen kasvuun on useita syitä. Kiipeily tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä, ja se haastaa urheilijan kropan aivan uudella tavalla. Ulkoseinillä kiipeillessä kaunis ympäristö ja reissaaminen tuovat oman taikansa tähän urheilulajiin. Adrenaliinin virtaaminen on taattua, kun selän taakse jäävän pudotuksen korkeus kasvaa. Suomessa suosion lisääntymiseen on vaikuttanut varmasti myös se, että 1990-luvulla sisähallien rakennus alkoi kiihtymään. Nykyään kiipemään pääseekin lähes jokaisessa suuremmassa kaupungissa. 

Turvallisuus ennen kaikkea

Korkeiden seinämien myötä kiipeilyyn liittyy aina omat riskinsä. Tästä syystä on erittäin suositeltavaa käydä tarpeelliset opastukset ja peruskurssit läpi ennen itsenäiseen kiipeilyyn siirtymistä. Kaikki Suomesta löytyvät kiipeilykeskukset tarjoavat opastusta alkuun pääsemiseen. Suuri osa keskuksista järjestää myös kursseja, jotka ovat suunnattu eri kiipeilyn osa-alueisiin. Esimerkiksi ulkoseinille siirtyessä suositellaan kalliokiipeilykurssin käymistä.

Vasta-alkajan on helppo lähteä liikenteeseen niin sanotusta sisäboulderoinnista, joka tarkoittaa kiipeilyseinällä siirtymistä ylä- ja sivusuuntaan ilman erillisiä kiipeilyvarusteita. Tällöin pysytellään matalilla korkeuksilla, ja seinän alta löytyy aina pudotusta pehmentävät, paksut patjat. Keskuksen ohjaajat opettavat sinulle oikean putoamistekniikan ennen seinälle nousua. Boulderoinnilla on hyvä aloittaa hakemaan tuntumaa korkeuteen ja otetekniikoihin. Myöhemmin tasosi kasvaessa voit jatkaa boulderoinnin parissa siirtyen haastavammille reiteille. Tarvitset varusteiksi vain mukavat, joustavat liikuntavaatteet ja kevyet, kumipohjaiset kengät. Keskukselta saat lainaksi mankkapussin, joka sisältää käsien pitoa parantavaa magnesiumkarbonaattijauhetta.

Köysikiipeilyyn siirtyminen

Toinen kiipeilyn muoto, köysikiipeily, vaatii jo hieman enemmän varustelua. Se jakautuu moneen eri alalajiin: urheilukiipeilyyn, trädikiipeilyyn, tekniseen kiipeilyyn ja sisällä harrastettavaan seinäkiipeilyyn. Turvallisuuden takaamiseksi aloittelevalle kiipeilijälle on suositeltavaa lähteä liikenteeseen hallien järjestämillä, valvotuilla seinäkiipeilykursseilla. Köysikiipeilyä harrastetaan aina pareittain. Parin muodostavat varmistaja ja kiipeäjä. Kurssilla sinulle opetetaan yläköysikiipeilyä, joka on vasta-alkajille soveltuvin. Tässä muodossa varmistusköysi on kiinnitettynä kiipeilijän turvavaljaisiin yläkautta, eli lipsahduksen sattuessa kiipeilijä ei tipua alaspäin, vaan jää heijaamaan varmistusköyden varaan. Yleensä hallien seiniltä löytyvät kiinteät yläköydet, joten aloittelijan varustehankintalista lyhenee tältä osin. 

Turvallisuus ennen kaikkea

Useimmilta halleilta saat vuokrattua myös varmistusliivit, kengät ja mankkapussit. Näin voit halutessasi siirtää omien varusteiden hankintaa. Mikäli olet kuitenkin jo päässyt hieman sisään kiipeilyn maailmaan, on suositeltavaa hankkia vähintään omat kiipeilykengät. Seinille kiinnitetyt otteet ovat usein pieniä, ja jalka joutuu rasittaviin asentoihin. Tässä helpottaa kummasti, jos jalassa ovat sopivat, hyvin valitut kiipeilykengät.  Seinäkiipeilyssä vasta-alkaja voi ottaa vain kiipeäjän roolin. Varmistajan roolia varten tulee olla suoritettuna kansallinen yläköysikortti. Tämä on tärkeää, sillä varmistaja on vastuussa kiipejän turvallisuudesta seinällä. Käymällä seinäkiipeilyn peruskurssin, saat taskuusi kansallisen yläköysikortin. Tämä kertoo myös siitä, että osaat tehdä oikeanlaiset, pitävät solmut varmistusköyteen – ne käydään peruskurssilla läpi huolella.

Kalliokiipeilyyn siirtyminen

Kun sinulla on jo kokemusta seinien valloittamisesta varmistusliivien ja köysien avulla, voit alkaa halutessasi siirtymään ulkokiipeilyyn. Suomesta löytyy satoja kiipeilypisteitä, joissa on valmiiksi kiinnitetyt pultit varmistusrenkaita varten.  Mikäli olet jo hankkinut valjaat, kengät ja mankkapussin, tässä vaiheessa ostoslistallesi jäävät vielä köysi ja kypärä. Kypärä on tärkeä kalliolla kiipeillessä, sillä tippuvat irtokivet voivat aiheuttaa kipeitä kuhmuja. Köyden valinnassa kannattaa panostaa korkeaan laatuun. Muista, että kallioilla kiipeillessä ei paikalla ole valvovaa henkilökuntaa – kiinnitä siis erityistä huomiota turvallisuuteen.