Mount Everest numeroina

Tämä maailman korkein vuori haastaa kiipeilijöitä, jotka tulevat valloittamaan tätä jättiä kerta toisensa jälkeen. Virallisesti sille kiivettiin onnistuneesti ensimmäistä kertaa vuonna 1953.

Toiset onnistuvat tässä haasteessa, kun taas moni on jäänyt vuorelle ikuisiksi ajoiksi. Mount Everest on hyvin suosittu kiipeämiskohde ja sen huipulle onkin yritetty tehdä jo yli 10 000 kiipeämisyritystä. Näistä vain pieni osa on onnistunut. Keräsimme yhteen hieman nippelitietoa vuoren numeroista. Lue lisää vuoren korkeudesta, sen tuomista haasteista ja kiipeilijöiden määrästä.

Tietoa Mount Everestistä

Vuori on 8 848 metriä korkea. Tosin mittaustulokset ovat vaihdelleet ja suurin mittaustulos on ollut 8 850 metriä. Korkeus tekee siitä maailman korkeimman. Vuorelle pääsee kiipeämään kahdesta eri suunnasta: Nepalin tai Tiibetin puolelta. Näistä Nepalin puoli on suositumpi: sieltä vuoren huipulleon kiivennyt 5 280 kiipeilijää, kun taas Tiibetin puolelta kiipeilijöitä on ollut 3 026. Vuoren huipulle pääseminen ei ole itsestäänselvyys ja vuorelle onkin menehtynyt ainakin 207 kiipeilijää. Yleisimmät kuolinsyyt vuorella on lumivyöry. Vyöryjen alle on kohtalokkaasti jäänyt 77 kiipeilijää. 66 kiipeilijää on pudonnut ja 32 sairastunut ilmanpaineen aiheuttamaan tautiin. Tiesitkö, että 8306 henkilöä oli kiivennyt Mount Everestille ennen ensimmäistä virallista kirjattua kiipeämistä? Heistä 3473 oli šerpoja. Tämä kasvattaa vuorelle kiivenneiden määrää jo entisestään. Yli 1100 šerpaa on kiivennyt Everestin huipulle useamman kerran. Kiipeilijöitä, jotka ovat kiivenneet huipulle molemmin puolin vuorta, on 542 kappaletta.

Vuorelle kiivenneitä

Sir Edmund Hillary (Uusi-Seelanti) ja Tenzing Norgay (Nepal) olivat maailman ensimmäiset huipulle kiivenneet. Heistä jälkimmäinen oli nepalilainen šerpa, joka tarkoittaa vuoristossa asuvaa kansaa. Vuonna 1993 ensimmäinen suomalainen, Veikka Gustafsson, kiipesi vuorelle. Hän palasi vuorelle uudelleen 1997, tällä kertaa ilman lisähappea. Vuonna 2010 ensimmäinen suomalaisnainen, Carina Räihä, kiipesi huipulle. Japanilaisen Junko Tabein kiipeämissuoritus vuodelta 1975 on uskomaton. Tämä 22-vuotias vuorikiipeilijä oli ensimmäinen vuorelle kiivennyt nainen. Kiipeäminen ei tapahtunut haasteetta, sillä hän joutui lumivyöryn alle ja pysyi lumen alla tajuttomana kuuden minuutin ajan. Hänet saatiin kuitenkin vedettyä elävänä ylös. Tabeilla oli vaikeuksia seistä kahden seuraavan päivän ajan, mutta hän pystyi lopulta jatkamaan matkaansa ylöspäin, päästen huipulle. Vuonna 1992 Tabei saavutti maailman maanosien kaikki seitsemän korkeinta huippua. Hän olisi halunnut käydä jokaisen valtion korkeimmalla kohdalla, mutta tämä tavoite jäi saavuttamatta

Kiipeäminen

Mount Everestille ei noin vain lähdetä kiipeämään. Koko prosessi vie aikaa 40 päivää, sillä keholle täytyy antaa aikaa tottua ilmaston vaihteluihin ja ilmanpaineen muutokseen. Jos vuoren huippua verrataan merenpintaan, on huipulla 66 prosenttia vähemmän happea jokaista henkäystä kohti kuin merenpinnan korkeudella. Ei siis mikään ihme, että vuorella täytyy ottaa rauhallisesti ja antaa aikaa tottumiselle.Vuorelle ei lapsilla ole asiaa. Sinne kiivetäkseen kiipeilijän tulee olla vähintään 16 vuoden ikäinen. Kiinan puolelta kiivettäessä kiipeilijöiden sallittu ikähaarukka on 18-60 vuotta. Tämä on vähintäänkin viisasta, ottaen huomioon vuoren vaarat. Ennen ikärajojen asettamista maailman nuorin vuorelle kiivennyt oli 13-vuotias.

Kiipeäminen

Jotkut kiipeilijät kiipeävät vuorelle useamman kuin yhden kerran. Maailmanennätystä pitää yllä nepalilainen Kami Rita Sherpa, komealla 22 kerran kiipeämismäärällään. Nykyään useamman kerran kiipeäminen vaatii jo suuria rikkauksia, sillä kiipeämisestä joutuu maksamaan kymmeniä tuhansia dollareita, riippuen siitä, millaisen kiipeämispaketin haluaa. Kalleimpaan pakettiin saa koko kiipeämisen aikana toimivan nettiyhteyden, tarvittavat happipullot sekä šerpan mukaansa kantamaan tarvikkeita. Kiipeäminen ei siis onnistu ominpäin, vaan vuorelle on lähdettävä oppaan kanssa.