Luolakiipeily ja sen riskit

Kiipeily on viime aikoina erittäin paljon suosiotaan lisännyt laji, jota harrastetaan monissa eri paikoissa. Kiipeily on erilaisia jyrkkiä kohteita pitkin nousemista. Nouseminen tehdään täysin omin voimin jalkoja ja käsiä käyttämällä. Entisaikoina kiipeily oli luonnollinen liikkumismuoto paikoissa, joissa maasto oli vaikeakulkuista ja jyrkänteinen yli oli kuitenkin päästävä. Nykyään se onkin suosittu harrastuslaji, vaikka osa alkuasukkaista silti käyttää sitä liikkumismuotona. Sillä haetaan esimerkiksi ruokaa puista. Kehittyneissä maissa kiipeilyä taas käytetään liikkumismuotona retkeillessä, kun tarkoituksena on kavuta mahdollisimman korkealle. Kiipeily on myös osalle kehittyneistä maista edelleenkin arkipäiväistä. Esimerkiksi Nepalissa kiivetään edelleenkin päivittäin arkiaskareissa pitkin vuoren rinteitä.

Luolakiipeily ja sen riskit
Luolakiipeily ja sen riskit

Kuten mainittiinkin, niin vaikka kiipeily onkin edelleenkin osassa paikoissa käytössä ihan vain liikkumisessa, on siitä länsimaissa tullut erittäin suosittu urheilulaji. Kiipeilyä harrastetaan oikeastaan missä tahansa. Sitä voi harrastaa vuorikiipeilynä, kalliokiipeilynä, jääkiipeilynä, puukiipeilynä, hallikiipeilynä tai luolakiipeilynä. Sitä voi myös harrastaa joko ulkona tai sisällä, nimittäin monet kaupungit tarjoavat oman kiipeilykeskuksensa. Kiipeilykeskuksessa kiipeilyä on helppo harrastaa minä vuodenaikana tai säänä tahansa, joten se onkin talvisin erittäin suosittu laji. Kiipeilykeskukset usein tarjoavatkin erittäin laajan valikoiman erilaisia mahdollisuuksia kiipeilyyn. Heillä on olemassa erilaisia vapaankiipeilyn seiniä, jotka vaihtelevat asteittain. Vapaakiipeilyseinillä pääsee kiipeilemään vinoon ylös tai jopa pää alaspäin. Kiipeilykeskuksilla on usein myös tarjolla valjaskiipeilyseiniä, joissa kiivetään suoraa seinää pitkin mahdollisimman korkealle ja tulla valjailla alas. Nämä seinät ovatkin erittäin hyviä harjoittelupaikkoja, ennen luontoon siirtymistä. Kiipeily onkin usein helpoin aloitta turvallisessa keskuksessa, jonka lattiaa päällystää patjat. Tällöin pääsee harjoittelemaan ilman pelkoa putoamisesta, nimittäin alusta on pehmeä. Usein keskuksissa on myös helpompi aloittaa kiipeily, sillä siellä on tarjolla erilaisia ohjattuja kursseja. Kiipeilykeskuksessa pääsee aloittamaan kiipeilyn yhdessä ohjaajan kanssa, jolloin omasta kiipeilytaktiikasta syntyy varmasti oikeanlainen tositilannetta varten. Kiipeilyä ei myöskään ole pakko siirtää ulos, nimittäin moni nauttii kiipeilystä ihan vain kiipeilykeskuksien sisällä ja käy säännöllisesti kiipeilemässä sen urheilullisen hyödyn takia. Kiipeily onkin loistava keino treenata lihaskuntoa, nimittäin siinä käytetään tasaisesti kehon jokaista lihasta, jopa niitä joita normaalilla salitreenillä ei käytetä. Kiipeily siis treenaa kehon jokaista, pienintäkin lihasta. Lihastreenin lisäksi se treenaa ongelmanratkaisukykyä, kuntoa ja joustavuutta, nimittäin usein kiipeilijän täytyy ratkaista loogisesti kiipeilyn seuraava askel niin, ettei putoa. Usein se myös vaatii kiipeilijää taipumaan mitä erilaisimpiin asentoihin, joka taas treenaa joustavuutta.

Mitä sitten on luolakiipeily

Kuten aiemmasta tekstistä kävikin ilmi, niin kiipeilyä on todella monenlaista. Kiipeilyä voi oikeastaan harrastaa missä tahansa haluaa. Yksi näistä lajeista on viime vuosina syntynyt luolakiipeily. Luolakiipeily on vielä erittäin harvinainen laji, joka ei ole saanut vielä kasvatettua suosiotaan. Se on kuitenkin vielä sen verran uusi laji, että siitä ei olla oikein tietoisia. Luolakiipeily siis on nimensä mukaisesti kiipeilyä luolassa. Tämä onkin ehkä yksi kiipeilyn vaarallisimmista lajeista. Tässä lajissa kiivetään kapeaa luolan seinämää pitkin alas, usein käyttäen pelkkää otsalamppua valona. Se on loistava laji jännitystä hakeville, jotka eivät pelkää pimeää ja ahtaita paikkoja. Vaikka se saattaakin olla hieman riskinen laji, on se kuitenkin todellinen adrenaliinipommi jännityksen ystäville. Tässä lajissa ei edes tiedä mihin päätyy, mikä tekeekin siitä kaikkein jännittävistä. Riskinä luolakiipeilyssä on kuitenkin aina se, että ei koskaan tiedä minne päätyy ja kuinka pitkä luola on etukäteen. Luolakiipeilijän tuleekin olla erinomaisessa kunnossa, jotta pystyy kestämään luolan haastavia ja osittain hyvinkin vaihtelevia oloja.

Mitä sitten on luolakiipeily
Mitä sitten on luolakiipeily