Kiipeilyretkelle Suomen Luontoon

Mikään ei ole mukavampaa kuin lähteä retkeilemään Suomen kauniiseen ja ylvääseen, puhtaaseen ja raikkaaseen luontoon.

Mutta siihen yhdistettynä se, että lähtee sinne parhaassa seurassa ja parhaan harrastuksensa parissa tekee asiasta vielä moninkertaisesti nautinnollisempaa. Monelle kiipeilyä harrastavalle on unelmien täyttymys päästä kokeilemaan todellista kiipeilyä karuissa metsän ja kallion maisemissa. Jos kiipeily ura on ollut pelkästään sisähalleissa ja seinällä, on kuitenkin oikeassa seinäkiipeilyssä kalliolla otettava huomioon aivan eri lailla tiettyjä seikkoja. Turvallisuus näistä toki kaikkein tärkeimpänä, sillä kiipeilyssä on turvallisuus riskejä, jotka täytyy saada niin minimiin kuin mahdollista. Mieti siis aina luontoon lähtiessäsi, miten ja mistä saa avun perille, jos jokin onnettomuus sattuu.

Kameran mukaan ottaminen ja valokuvauksen varusteet

Kameralle on olemassa vaikkapa mitä ja minkälaisia lisävarusteita. Tärkeintä kuitenkin ensi sijaisesti on se, että akkua riittää. Siksi lisä akku on ehdoton ykkösjuttu kaikkeen kameran kanssa retkeilyyn. Sen lisäksi kaikkein tärkein ei olekaan se itse kamera vaan se, miten ja millä fiiliksellä itse kuvaaja viihtyy. Jos tehdään pitkää retkeä, vaikkapa Suomen luontoon täytyy valokuvaajan osata valmistautua retkeen ottamalla tarpeeksi ruoka ja nesteytys tarvikkeita mukaansa ja se, että osaa pukeutua sään tarvitsemalla tavalla. Mikään ei pilaa kuvia kuin kylmä tärinä, joka saa kaikki kuvat tärähtämään. Kun ollaan paljon paikallaan ja kuvataan kiipeilyä, on tärkeää huomioida se, että miten ja missä valokuvia ottava henkilö on. Jos itse kiipeilijä haluaa kuvata, on silloin todella tärkeä panostaa sellaiseen kameralaukkuun, joka suojaa mahdollisilta iskuilta ja pystyy roikkumaan kiipeilijän mukana kalliolla. Kameran on oltava myös silloin tarpeeksi yksinkertainen, jotta sen käyttäminen yhdellä kädellä onnistuu. Usein kuitenkin valokuvaaja on joku muu kuin kiipeilijä ja silloin valokuvaajalla pitää olla pitkä linssi, jotta voidaan tähdätä se niin, että lähikuvia korkeallakin kiipeilevästä voidaan ottaa. Paras kuvakulma ja parhaat kiipeilykuvat tulisivatkin silti aina kiipeilijän tasolta ja siksi jos on mahdollista mitenkään, kaikkein paras kuvausta varten olisi saada vieressä kiipeilemään se, jolla on kamera ja ottamaan kuvia vierustoveristaan. Silloin kuvakulma olisi sitä mitä pitääkin ja kuvista saa kaiken mahdollisen irti.

Turvallisuus

Se, että jokaisella kiipeilijällä on selkeät kuviot onnettomuuden varalle parantaa monia asioita. Kun tehdään toiminta suunnitelma turvallisuuden varalle jo ajoissa ennen retkeä, osaavat kaikki suhtautua siihen huolellisesti. Ensiapu tarvikkeiden tuonnista täytyy sopia, kuka tuo mitäkin ja se, miten päästään kaikkein helpoiten esimerkiksi aukealle, josta pelastus helikopteri voi hakea ei ole mikään liioiteltu suunnitelma. Asian suunnittelu vie ehkäpä viisi minuuttia retkestä, mutta voi pelastaa tarvittaessa ihmishengen, vaikka näin vakavan onnettomuuden vaara olisikin minimissä. Siksi onkin parempi aina ajatella ja varautua pahimpaan. Siitä ei usein ole mitään haittaa matkalle ja se parantaa huomattavasti turvallisuutta. Sen lisäksi, että suunnitelmaan paneudutaan, on tarkistettava jo ajoissa ennen reissua kiipeilyn köydet ja tarvikkeet ja niiden kunto. Jos valjaat tai kiinnikkeet eivät ole täysin kunnossa ja huomataan jotakin puutteita, tässä vaiheessa niihin voidaan vielä puuttua. Kun kiipeily retkellä ollaan vaikkapa vaellettu monta päivää kyseiseen kohteeseen ja siellä vasta huomataan jotakin puuttuvan tai jonkin tarvikkeen olevan viallinen, kiusaus sille, että lähtee silti viallisen tarvikkeen voimin kiipeilemään, on suuri. Ota siis nämä asiat huomioon ennen retkeä yhdessä ja muista aina ilmoittaa jollekulle kuka ei lähde retkelle mukaan sijaintinne ja aikomuksenne. 

Turvallisuus