Kiipeilylajit suomessa

Kiipeilyn historiasta Suomessa ei ole suuria määriä tietoa saatavilla. Ensimmäiset viralliset artikkelit löytyvät 1950-luvulta ja ne kertovat Matti A. Jokisen Matterhornin valloituksesta.  Järjestäytynyt kiipeilyharrastus syntyi Suomeen 1960-luvulla, kun Suomen Alppikerho perustettiin. Jokinen oli yksi perustajajäsenistä.

Kiipeilylajit suomessa

Lajin pariin vihkiytyneiden määrä oli melko suppea vuosikymmeniä, mutta 1990-luvulla harrastajien määrä alkoi kasvaa todella nopeaan tahtiin. Yksi syistä lienee sisäseinien ja hallien rakentamisen aloitus. Lajin harrastajamäärän tasaiselle ja jatkuvalle kasvulle ei näy loppua.

Suomessa harrastettavat  kiipeilylajit

Suomen puhdas luonto tarjoaa mahtavat puitteet kalliokiipeilylle. Erityisesti boulderointi on suomalaisten harrastajien suosiossa. Lukuisat matalat kalliot, ja jääkauden aikana liikkeelle pyörähtäneet siirtomaalohkareet luovat täydellisen ympäristön kiipeilyyn ilman varmistusköysiä. Netistä löytyy useita sivuja, joilla bouldaajat vinkkaavat toisilleen hyviä kiipeilypaikkoja, esimerkiksi täältä löydät paljon vinkkejä. Suomesta ponnistaa useita kansainvälisestikin arvostettuja, todella kovatasoisia bouldaajia. Myös köysikiipeily ulkoilmassa onnistuu Suomessa helposti. Kotimaastamme löytyy yli 600 kalliokiipeilypaikkaa ulkokiipeilijöille. Paikat sijaitsevat usein yksityisten maanomistajien alueilla. Niiden käyttöä varten netistä löytyy access-lista, josta kiipeilijä voi tarkistaa, ovatko maanomistajat tai viranomaiset jättäneet tiedotteita ja rajoituksia reiteille. Luonnollisestikin tulee noudattaa myös maalaisjärkeä ja hyvää käyttäytymisetikettiä.

Kiipeilyhalleja sisätiloissa harrastettavaa seinäkiipeilyä varten löytyy lähes jokaisesta suuremmasta kaupungista. Suomessa hallien henkilökunta on todella pätevää ja ammattitaitoista, ja hallit järjestävät kursseja eri tasoisille kiipeilijöille. Vasta-alkajien tulee aina osallistua alkuperehdytykseen ennen seinälle nousua. Kalliokiipeilyyn siirtymistä varten suositellaan käymään siihen valmistava kurssi, sillä ulkona riskit lisääntyvät ja haastetaso kasvaa.Suomen olosuhteet tarjoavat mahdollisuuden myös yhteen kiipeilyn lajiin, joka ei kaikkialla maailmassa onnistu, nimittäin jääkiipeilyyn. Jääkiipeilyssä reitit kulkevat jään muodostamia putouksia pitkin. Ne ovat henkeäsalpaavan kauniita, mutta vaativat kiipeilijältä suurta osaamista. Korkeudeltaan ne voivat vaihdella matalista, muutaman metrin putouksista aina useita kymmeniä metrejä korkeisiin putouksiin. Jääkiipeily vaatii erityistä tarkkuutta kiipeilijältä, sillä kiinnittymispinta on huomattavasti liukkaampaa kuin kalliokiipeilyssä. Kiipeäjän varusteet ovat kattavammat kuin kalliokiipeilyssä. Tavanomaisten varmistusliivien, köysien ja kypärien lisäksi kiipeäjä varustautuu jäähakuilla ja kenkiin kiinnitettävillä jääraudoilla. Jääkiipeilyssä kiipeilijän eteneminen seinällä on hidasta, sillä se on hyvin teknistä ja varmistuksia on kiinnitettävä jäähän usein. Kiipeilijän tulee olla myös henkisesti valmistautunut, sillä pimeys ja kylmyys ovat lähes aina retkikunnan matkakumppanina. Kylmyys tulee ottaa huomioon myös pukeutumisessa. Vaikka urheilusuorituksen intensiivisyys laittaa hikoilemaan, ulkoilman pakkasasteet kangistavat nopeasti suorituksen päätyttyä. Vaatetuksessa tuleekin suosia kerrospukeutumista. Ensimmäiseen kerrokseen tulee aina valita hikeä iholta pois siirtäviä teknisiä materiaaleja. Mikstakiipeily on termi, jota käytetään kun kiipeilijä nousee pintaa, joka yhdistää jääputouksia ja kallionseinää. Tällöin käytössä olevat jääraudat ja -hakut rikkovat helposti kallion pintaa, ja onkin syytä pitäytyä vain erityisesti mikstakiipeilyyn tarkoitetuilla reiteillä.

SKIL – Suomen Kiipeilyliitto Ry

Tänä päivänä kiipeilyn yhdistystoiminta on aktiivista Suomessa. Kattojärjestönä toimii Suomen Kiipeilyliitto Ry SKIL, joka perustettiin vuonna 1995. Se kehittää toimintaa Suomessa ja hoitaa yhteyksiä kansainvälisesti, sekä valvoo jäsenyhtiöiden etuja. Yhdistys järjestää myös kurssitoimintaa, niin kiipeilijöille kuin kouluttajillekin. Liitto on Kansainvälisen kiipeilyfederaation (UIAA) hyväksymä ja IFSC:n, eli Kilpakiipeilyn kansainvälisen kattojärjestön jäsen.Kiipeilyssä järjestetään aktiivisesti kilpailutoimintaa. Suomessa pääsee kisaamaan piirimestaruus- ja suomenmestaruustasolla. Vuosittain valitaan myös liiton hyväksymä kiipeilyn maajoukkue edustamaan maatamme euroopanmestaruus- ja maailmanmestaruuskisoissa. Yhdistys julkaisee paljon kiintoisaa kirjallisuutta koskien kiipeilyn maailmaa. Kiipeily-lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa antaen ajankohtaista tietoa lajista. Liitto on julkaissut myös koko Suomen kattavan reittioppaan, josta löytyy kaikki Suomen kalliokiipeilyreitit ja paljon muuta hyödyllistä tietoa.

SKIL – Suomen Kiipeilyliitto Ry