Kiipeilykoulut maailmalla

Kiipeilyssä käytetään käsiä tai jalkoja apuna noustessa jyrkkää estettä, kuten esimerkiksi seinää, pitkin.

Kiipeilyä voi harrastaa joko sisä- tai ulkotiloissa, ja turvavarustelun määrä vaihtelee lajista riippuen. Ulkotiloissa kiipeilyä voi harrastaa niin talvisissa kuin kesäisissä maisemissa, ja näkymät huipulta ovat usein unohtumattomia. Kiipeilyyn soveltuvat kalliot, vuoret, kiipeilyseinät: periaatteessa mikä vaan jyrkkä seinämä, josta saa otteen. Kiipeily aktivoi koko vartalon lihaksia, ja onkin erittäin vaativa liikuntamuoto. Oikealla motivaatiolla ja panoksella on mahdollista kavuta tiensä maailman korkeimmille huipuille, mutta alussa kannattaa ottaa rauhallisemmin ja pienemmin tavoittein. Ensikertalaisena ei siis kannata lähteä valloittamaan Himalajan huippuja. Erilaisia kiipeilylaleja on muun muassa boulderointi, seinäkiipeily, jääkiipeily, kalliokiipeily ja vuorikiipeily. Suurin osa kiipeilystä tapahtuu harrastemielessä, mutta myös kilpailut ovat saavuttaneet suosiota. Boulderoinnissa ei käytetä varmistusvälineitä, ja siinä kiivetään matalia seinämiä pitkin, joko sisä- tai ulkotiloissa. Seinäkiipeilyssä harjoitellaan kalliokiipeilyä varten sisätiloissa. Jääkiipeilyä harrastetaan kuten kalliokiipeilyä, mutta talvisissa olosuhteissa, ja vuorikiipeilyä vuoren seinämää pitkin, tavoitteena saavuttaa vuoren huippu. Tunnetuimpia ja parhaita vuoria kiipeilyyn ovat Afrikan Mount Kilimanjaro, Japanin Mount Fuji, Sveitsin Matterhorn, Yhdysvaltojen Pike’s Peak, Chilen Licancabur ja Mount Fitz Roy, Machu Picchun ja inkakulttuurin kotipaikka: Andit, sekä maailman korkein vuori: Mount Everest. Lisäksi, listaan kuuluu myös graniittikivimuodostelma Yosemiten kansallispuistossa, Half Dome. Yksi erikoisimmista vuorista on Etelä-Afrikassa sijaitseva Pöytävuori, jonka huippu on täysin tasainen, kuten pöytä.

Adventure Consultants toimii yhteistyössä kiipeilykoulujen kanssa Uudessa Seelannissa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Oppaat ovat maailmanluokan tasoa, ja vetävät niin retkikuntia kuin yksityisiä kiipeilytunteja. Tavoitteena on auttaa asiakasta saavuttamaan omat, henkilökohtaiset tavoitteensa vuorikiipeilyn suhteen. Uuden Seelannin vuoret eivät ole maailman korkeimpia, mutta tarjoavat hyvän harjoittelualustan esimerkiksi Himalajan kiipeämistä varten. Euroopan kiipeilykoulu sijoittuu Ranskan Chamonix-vuorelle, joka on yksi maailman parhaimpia sijainteja harrastekiipeilylle. Pohjois-Amerikan kiipeilykoulu tarjoaa retkiä useisiin eri sijainteihin myös Pohjois-Amerikan ulkopuolelle, kuten Himalajalle. Mountain Madness on antanut kiipeilyn harrastajille jalansijaa jo vuodesta 1984, ja keskittyy kiipeilykoulujen lisäksi myös elämysretkiin. Mountain Madness -kouluja on Pohjois-Amerikan lisäksi Boliviassa, Equadorissa, Perussa ja Mont Blancilla. Kursseja on erilaisia, jääkiipeilystä hiihtämiseen, ja retkiä on vaelluksesta vuorikiipeilyyn. Myös mittatilausretket ja -kurssit ovat mahdollisia toteuttaa. American Alpine Institute on omien sanojensa mukaan ”levittänyt alpinismin henkeä” jo vuodesta 1975. Heidän sivuiltaan löytyy muun muassa syitä, miksi kiipeillä; mistä lähteä liikkeelle; kiipeilyvälineitä ja niiden arvosteluja; blogi; sekä erilaisia kiipeilykursseja, -retkiä ja aktiviteetteja. Blogi sisältää vähän kaikkea elokuva-arvosteluista ja vuorihuumorista treeniohjeisiin. AAI myös jakaa stipendejä auttaakseen kiipeilyurasta haaveilevia harrastajia.

Kestävää kiipeilyä

World Expeditions toimii yhteistyössä erilaisten aktiviteettipalveluja tarjoavien yritysten kanssa. Yritys sai alkunsa vuonna 1975 heidän ensimmäisestä retkestään Nepalin Himalaja-vuorille, ja vuonna 2013 yhdisti voimansa lukuisien matkailu- ja aktiviteettiyritysten kanssa. Tänä päivänä kohteita löytyy joka puolelta maailmaa jäisestä Antarcticasta värikkääseen Etelä-Amerikkaan. Koska yrityksellä on jo yli 40 vuoden kokemus, he pystyvät tarjoamaan laadukasta ja ammattimaista palvelua asiakkailleen. Heille jokainen asiakas on tärkeä, ja he osaavat yhdistää turvallisuuden hauskanpitoon taatakseen parhaan mahdollisen elämyksen. Kaikki retket järjestetään maailman kokeneimpien oppaiden kanssa.

Kestävää kiipeilyä

Yritys tekee paljon hyväntekeväisyystyötä, ja toimii erilaisten maailmaa parantavien projektien parissa. Heidän tavoitteenaan on tarjota asiakkailleen aitoja ja uniikkeja kokemuksia vähemmän tallatuilla poluilla. Yritys haluaa tukea erityisesti vastuullista ja kestävää matkailua, ja pyrkivät kaikella toiminnallaan jättämään pienimmän mahdollisen ekologisen jalanjäljen. Heidän maailmaa mullistava mottonsa on: ”Ota vain valokuvia ja jätä vain jalanjälkiä”.