Kiipeilyä Suomessa Ja Muualla

Kiipeily on vaativa harrastus, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet joka puolella maailmaa, sisätiloissa kuin ulkonakin.

Se on seikkailuharrastus, jossa parin kanssa työskentely on tärkeää. Kiipeilijät ovat myös usein todella yhteisöllistä porukkaa. Yhteisöllisyydellä tarkoitetaan sitä, että kiipeilijät usein matkustelevat ja tekevät paljon yhdessä. Harrastuksen kautta voi löytää uudet mukavan ystäväpiirin ja juteltavaa varmasti lajin ympäriltä löytyy. Kiipeilyn maailmaan on helppo uppoutua ja siitä löytää aina uutta. Se on kuitenkin todella fyysinen laji ja sen puolesta ei sovi kaikille.

Kiipeilyä Suomessa

Suomessa kiipeilyä voi harrastaa ainakin sisätiloissa läpi vuoden kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Useasti isoimmista kaupungeista löytyy useitakin kiipeilykeskuksia. Tämän lisäksi Suomen monipuolinen luonto ohjaa kiipeilijää tutustumakaan valtakuntaansa ja avolouhoksilla löytyy jyrkkääkin seinämää. Suomessa esimerkiksi Tampereella toimii Tampereen Kiipeilykeskus ja moni muukin toimitila, missä voi kokeilla niin seinäkiipeilyä kuin boulderinkiakin. Bouldering tarkoittaa sitä, että kiipeilyä tehdään ilman varmistusta ja köyttä ja siinä täytyy ottaa huomioon tippumisen vaara. Boulderingissa useinkaan ei mennä kovinkaan korkealle vaan keskitytään voittamaan lähes mahdottomalta näyttävät esteet kiipeilemällä. Siinä esimerkiksi kiipeillään täysin ylösalaisessa asennossa, jossa niin käsien otteella kuin varpaiden ja jalkojenkin puristuksella pysytään silti seinämässä tai muussa pinnalla kiinni. Seinäkiipeilyssä taas usein kyseessä on hieman kaartuva tai täysin pystysuora seinämä, joka kiivetään ylöspäin niin, että toinen henkilö varmistaa koko ajan kiipeämistä köydellä. Näin on turvallista, vaikka kiipeilijältä lipsuisikin ote, sillä varmistaja varmistaa, ettei kiipeilijä pääse putoamaan muuta kuin takaisin köyden varaan. Seinäkiipeilyä tosin voi myös harrastaa niin, että itse varmistaa itsensä eli se tarkoittaa sitä, että kiipeillessä asettaa jatkuvasti niin sanottuja lukkoja seinälle sitä mukaan, kun kipuaa ylemmäksi. Näin ollen, jos tippuminen tapahtuu, se useinkin tapahtuu vain siihen asti, mihin varmistus on kiinnitetty eli muutaman metrin maksimissaan alaspäin. Näiden kiipeilyjen lajien lisäksi on vielä olemassa seinäkiipeilyä, jota kutsutaan köysilaskeutumiseksi eli kiipeily tai pikimminkin laskeutuminen aloitetaan huipulta vaikkapa Tampereella Pyynikin Näkötornin huipulta ja sieltä lasketaan köyden ja valjaiden varassa hiljalleen alas tornin huipulta. Tämä on mukava muun muassa tyky päivä kokeilu ja sopii hurjapäille, mutta ei kaikille. Seinältä laskeutuminen voi olla aluksi hurjan pelottavaa, mutta kun vauhtiin pääsee, sitä ei malttaisi lopettaa ollenkaan.

Kiipeily ulkomailla

Yksi maailman parhaita kiipeilypaikkoja on Thaimaasta löytyvät karstikalliot, jotka löytyvät Thaimaan eteläkärjen tienoilta Krabin provinssista. Paras kiipeilypaikka on Ao Nang nimisen turistikaupungin tienoilla. Paikan nimi on Tonsai Beach, mutta lähistöltä löytyy myös toinen saman niminen paikka Phi Phi saarilta ja tämä ei ole se. Tämä Tonsain ranta löytyy niin, että Ao Nangista lähtee pitkähäntä veneellä suoraan rannan lukuisista satamapaikoista joko suoraan Tonsain rantaan taikka sitten Railay rannalle. Kun saapuu rannalle, on helppo paikallisilta kysyä, miten pääsee Tonsaille. Viidakon läpi menevä pieni kallioiden tie näyttää sinulle jo koko komeudessaan rannan kiipeily paikkoja. Myös Railaylla on kiipeilyä, mutta Tonsain tunnelma on aivan omiaan. Rannalla useinkaan ei löydä muita turisteja yhtään niin paljon, kun on rentoa kiipeilijää ja se on niin kutsuttu kiipeilyjöiden mekka ja lomakohde lukuisine reggae baareineen ja rennon letkeine tunnelmineen. Se on omiaan kiipeilyyn ja sen ympärille rakentuvaan yhteisöllisyyteen. Upeat maisemat ja monen monet kiipeily paikat ohjauksineen ja myös suhteellisen edullisine vuokra kalusteineen antavat kiipeilystä innostuneelle paljon. Paikan päällä voi tehdä myös retkiä todella haastaviin ja koko päivän seikkailu kiipeilyihin ympäri korkeita ja jyrkkiä vuoria, joita ei läheskään mistään muualta maailmasta löydä. 

Kiipeily ulkomailla