Kiipeily Kilimanjarolla

Kilimanjaro on Afrikan korkein vuori, joka kohoaa jopa 5 895 metriin. Se sijaitsee Tansaniassa, juuri Kenian rajalla. Vuori koostuu kolmesta eri tulivuoresta, joista vain yksi on enää aktiivinen. Jokaisella vuorella on kuitenkin oma nimensä. Matalin vuori on nimeltään Shira, joka on 3 962 metriä korkea. Keskimmäinen vuori on nimeltään Mawenzisa ja kohoaa 5 149 metrin korkeuteen. Korkein vuori ja ainut aktiivinen eli nukkuva vuori on nimeltään Kibo ja kohoaakin aina 5 895 metriin. Kibo on myös ainut vuorista, jolla on pysyvä lumipeite ympäri vuoden. Vuorella on kolme keskistä kraatteria, jotka ovat edelleen aktiivisia. Tämä tarkoittaa sitä, että kraatterit ovat edelleenkin kuumia ja niistä nousee rikkihöyryjä. Korkein kraatteri eli huippu Kibolla on nimeltään Uhuru Peak, joka on saanut nimensä swahilinkielisestä sanasta uhuru, joka tarkoittaa vapautta. Jokaisella vuorella on kuitenkin omat ominaispiirteensä, jotka tekevät jokaisesta vuoresta yksilöllisen. Mawenzin rinteet ovat jyrkkiä ja rotkoisia, joten se onkin hieman haastavampi kiipeilykohde. Mawenzilla on myös monta erillistä huippua. Shiran koostuu yhdestä huipusta, joka on niin sanotusti kulunut tasanne. Se onkin jäänne kraatterien reunoista. Koko vuorialue kuuluukin Unescon maailmanperintöluetteloon, Kilimanjaron kansallispuistona. Vaikka Kilimanjaro on vuoristoinen alue, ei sen ympäröivällä alueella kovin vuoristoista ja toinen lähin vuori löytyy 60 kilometrin päästä. Tämä tarkoittaakin sitä, että Kilimanjaron näkymä on yksi maailman laajimmista näköaloista.

Kilimanjaron kasvillisuus voidaan taas ja viiteen eri vyöhykkeeseen. Kaikkein alimmalla alueella eli 800 – 1 200 korkeudessa vallitsee savanniluonto. Tällä alueella luonto on kuitenkin valitettavasti enää vähäistä, nimittäin alueen on vallannut tiheä asutus ja maanviljely. Ilmasto on kuitenkin trooppista. Tämä tarkoittaa, että alueella vallitsee kaksi vuoden aikaa, sadekausi ja kuiva kausi. Ilmasto on aina kuuma ja hieman kostea. Vuoristovyöhykkeeseen taas lasketaan alue 1 900 metristä 2 900 metriin. Tämä alue on runsasta ja tiheää vuoristometsää. Lämpötila pysyttelee ympäri vuoden viileää ja sadetta esiintyy paljon. Tämän jälkeen taas alkaa kanervanummi alue, joka jatkuu 4 000 metriin. Tällä alueella on matalakasvuista pensaskasvillisuutta. Paljas alue taas sijaitsee 4 000 ja 5 000 metrin välissä ja alue on kasvitonta autiomaata, jossa lämpötilat pysyttelevät alle 10 asteessa. Yli 5 000 metrin korkeudessa on taas pelkästään laavakivikkoa ja ylimmissä osissa jäätikköä.

Kilimanjaro on erittäin hyvä paikka aloittaa kiipeilyharrastus

Vuori onkin nimenomaan tunnettu Afrikan korkeimpana vuorena, että suosittuna kiipeilykohteena. Vuoren reunat ovat sen verran loivia, että sinne on helppo kiivetä ja kiipeäminen onnistuu jopa aloittelijoilta. Se onkin suosittu paikka aloittaa vuorikiipeily ja sinne järjestetäänkin jatkuvasti erilaisia kiipeily kursseja ja retkiä. Ensimmäisen kerran vuorelle noustiin vuonna 1889 Hans Meyerin ja Ludwig Purtschellerin puolesta. Tämän jälkeen vuoresta on kuitenkin tullut erittäin suosittu kiipeilykohde ja vuorella käy joka vuosi noin 35 000 turistia. Turismi onkin tullut alueelle suureksi elinkeinoksi ja sinne on jopa rakennettu Kibo Hut –niminen mökki helpottamaan kiipeilijöiden matkaa. Vuorelle johtaakin neljä eriasteista reittiä, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman. Kolme näistä jatkaa huipulle asti, kun taas yksi pysähtyy 4 500 metrin korkeuteen. Kaikkein suosituin reitti on nimeltään Marangu ja haastavin taas jäinen Breach Wall. Vuorelle kiipeileminen viekin useamman päivän ja suurin osa turisteista kiipeää vuorta vähintään kolmen päivän ajan edestakaisin. Usein vuorella yövytäänkin telttailemalla. Telttailuun kannattaa kuitenkin varata lämmin makuupussi, nimittäin yöllä lämpötila saattaa pudota jopa nollaan.