Kiipeäminen K2:lle

K2 on 8611 metriä korkea vuori, sijoittuen näin maailman toiseksi korkeimmaksi vuoreksi heti Mount Everestin jälkeen. Se sijaitsee Himalajan vuoristossa Pakistanin ja Kiinan rajalla. Sen kirjain K tulee sanasta Karakorum, joka on kyseisen vuoriston nimi. Sitä pidetään maailman ehdottomasti vaikeimmin valloitettavana vuorena.  Sen haasteellisuudesta ja vaarallisuudesta kertoo se, että kuoleman riski sen huippua tavoittaville on jopa 20%, kun Mount Everestillä se on 3%.

Sen huipulle yritettiin päästä jo kauan aikaa sitten. Ensimmäinen tosissaan otettava yritys, joka myös säilyi historian kirjoissa, tapahtui vuonna 1902. Kesti kuitenkin vielä yli viisi vuosikymmentä ennen kuin yrityksessä vihdoin onnistuttiin. Tarkalleen ottaen se tapahtui 31. heinäkuuta 1954. Italialainen Ardito Desio toimi retkikunnan johtajana, josta hänen lisäkseen huipulle kiipesivät Achille Compagnoni ja Lino Lacedelli. Haastavaa huipulle pääsemisestä teki aikoinaan kunnon varustuksen puute. Talvisin lämpötila voi laskea jopa -50 celsiusasteeseen, joten suojaavat materiaalit ovat elinehto kiipeilijöille. Matkat taittuivat huomattavasti hitaammin ensiyritysten aikana, sillä käytössä ei ollut juuri minkäänlaisia kulkuvälineitä. Tuulet voivat nousta jopa 70km/tunnissa joten vuorelle voivat tosiaan kiivetä vain kokeneet ammattilaiset.

Kautta aikojen vain noin 300 kiipeilijää on päässyt saavuttamaan K2:n korkeimman huipun. Vertauksena mainittakoon, että Mount Everestin huipulle on kiivennyt noin 4000 kiipeilijää. Kuolonuhreja vuorella on ollut 77. Näistä 13 menehtyi vuorella pelkästään vuonna 1986. Suuri kuolin määrä johtui erittäin kovista sääolosuhteista ja lumivyöryistä. Vuonna 1986 huipun saavutti myös Wanda Rutkiewicz ensimmäisenä naisena maailmassa. Hän kuoli muutama vuosi tämän jälkeen. Myös monet muut huipun saavuttaneet naiset, joita ei ole kuin 18 kautta aikojen, ovat kuolleet joko huipun saavuttamisen jälkeen, seuraavalla kiipeilyllään samaisella vuorella tai melko pian sen jälkeen. Tämä onkin saanut aikaan erilaisia uskomuksia siitä, että K2 olisi kirottu vuori naisille.

K2:n haasteet

K2 on erittäin haastava ja vaikea vuori kiivetä. Se on kaikkien kiipeilijöiden unelma ja lopullinen päämäärä, mikä toivotaan saavuttavan edes kerran elämässään. Sinne ei voi kuka vaan lähteä kiipeämään, vaan se vaatii vuosien kokemusta, ammattitaitoa, erittäin hyvää fyysistä kuntoa, kestävyyttä ja aika annoksen myös rohkeutta. Reittejä ja matkoja suunnitellaan pitkään, varustuksen on oltava erittäin hyvätasoista ja tiimityöskentely on kaikki kaikessa.

se on vaikea ja haastava vuori

Sääolosuhteet vuorella vaihtelevat paljon vuodenaikojen mukaan. Talvisin vuori on erittäin kylmä ja lämpötila voi laskea jopa -50 celsiusasteeseen. Tuulet ovat kovia ja yllättäviä. Suurin vaara piilee jäävyöryissä ja lumivyöryissä mihin on menehtynyt monta kiipeilijää. Vuoren rinteen jääseinämä on epäluotettava, sillä se voi pettää minä hetkenä hyvänsä. Sääolosuhteet voivat vaihtua todella nopeasti, jopa 5 minuutissa. Eniten vuorella tapahtuu erilaisia jäätymisiä, erityisesti jaloissa ja käsissä. Sääolosuhteet ovat talvisin niin haastavat, ettei kukaan ole koskaan onnistunut saavuttamaan vuoren huippua talvikaudella. Talviyrityksissä onkin koettu hyvin paljon kuolemantapauksia. Haastavaa onnettomuuksien sattuessa on myös se, että pelastushelikopterin paikalle saaminen voi olla erittäin hankalaa nimenomaan tuuliolosuhteiden takia.

Suomalaisista kiipeilijöistä huipulle on päässyt Veikka Gustafsson ja edesmennyt Samuli Mansikka. Veikka Gustafsson saavutti huipun toisella yrittämisellään vuonna 1994. Hän on myös toiminut sen jälkeen monissa pelastustehtävissä, kiipeilijöiden jouduttua hankaliin tilanteisiin vuorella. Vakavin hänen näkemistään onnettomuuksista sattui vuonna 2008, jossa 11 kiipeilijää menehtyi jääseinän romahdettua.

Samuli Mansikka menehtyi vuonna 2015 pudotessaan 7000 metristä alas Annapurna vuorella Nepalissa. Maailmassa on yhteensä 14 huippua, jotka ovat yli 8000 metrin korkeudessa mukaan lukien K2. Maailmassa vain 31 ihmistä on saavuttanut nämä kaikki, Veikka Gustafssonin ollessa yksi heistä.